Hatelijke e-mails

Een directeur van een middelgrote onderneming ontvangt wekelijks bedreigende en hatelijke e-mails. De directeur heeft geen enkel idee wie deze e-mails zou kunnen versturen. De directeur geeft Digital Investigation opdracht om onderzoek in te stellen naar de verzender van de e-mails.

De sporen behorend bij de e-mail worden veiliggesteld. Uit de analyse van het IP-adres wordt de globale locatie inzichtelijk. Door diepgaand te zoeken in open bronnen en social media blijkt dat het IP-adres in één enkel geval correspondeert met een adres in een klein dorp waar enkele medewerkers vandaan komen.

Op basis van deze informatie ontstaat het vermoeden dat de verzender van de e-mails mogelijk een personeelslid is van de onderneming. Daarom wordt besloten het bedrijfsnetwerk te doorzoeken met specifieke zoekwoorden. Deze zoekwoorden werden bepaald naar aanleiding van tekstuele analyse van de brieven. Hierbij werd gezocht naar woorden die niet frequent voorkomen, typefouten en stijlfouten.

Na een dag onderzoeken vielen de puzzelstukjes op zijn plaats. De e-mails bleken te worden verstuurd door één van de medewerkers.

Comments are closed.